Fäktning blir ljuv musik

– De som kommer på fredag har aldrig sett någonting liknande tidigare, säger tonsättaren Martin Q Larsson till webbplatsen ttela.se.

Verket beskrivs på ett levande sätt på Rikskonserters webbplats:

"Med riktiga masker på en fäktpist virvlar musikerna och instrumenten in i en värld mellan fasta positioner och full frihet. I hel fäktmundering med stråke (värja) och horn (sabel) får vi se musikaliska tolkningar av fäkttermer som Redoublement, Passa-sotto och Chathéglou. Multiartisten Martin Q Larson har tillsammans med musikern Christian Hörgren gjort en performanceföreställning kring fäktning som fantastisk konst."

Fäktklubben Athos står bakom idén om uruppförande i Trollhättan och har knutit samman kontakterna.

– Vi är jätteglada för det här och det är tack vare hjälp från Trollhättans Konsertförening, Studiefrämjandet och SISU som vi lyckats få hit gruppen till Trollhättan, berättar Helena Gregorc-Lööv från FK Athos för ttela.se.

Nästa torsdag den 19 oktober spelas E-fäkt på Gävle Teater, Lilla scenen. Den 12 november ges verket på Fylkingen i Stockholm.

Fäktning är uppenbarligen musikaliskt inspirerande. I augusti kunde fencing.se rapportera om tonsättaren Niklas Sivelöv som inspirerad av fäktning skapat verket "Touché" åt slagverksensemblen Kroumata.

Läs mer: 20060816: Tonsättare använder fäktrytmer

Läs mer: http://www.ttela.se


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?