FIE: Alla internationella tävlingar ställs in närmaste månaden - Svensk Fäktning

FIE: Alla internationella tävlingar ställs in närmaste månaden


Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/fencingh/public_html/wp-includes/formatting.php on line 4379

FIE har de senaste veckorna befunnit sig under ökande press då tävlingar behövt flyttas från coronavirusdrabbade områden. Strävan har fram till nu varit att kunna genomföra OS-kvalet enligt tidsplan och att kadett- och junior-VM i Salt Lake City ska genomföras. Nu meddelar organisationen dock att alla tävlingar under den kommande månaden ställs in. 

Svenska fäktare skulle ha deltagit i världscupen i damvärja i Budapest 20-22 mars och vid kadett- och junior-VM i Salt Lake City i början av april. När (och eventuellt var) dessa tävlingar kommer att äga rum är alltså i nuläget oklart. 

Meddelandet i sin helhet:

“Ett ökande antal länder har meddelat beslut och förhållningsregler på grund av den nuvarande spridningen av Covid-19. Dessa beslut innehåller bestämmelser om att ställa in eller skjuta upp arrangemang, restriktioner för att komma in I landet, obligatorisk karantän, inställda flygförbindelser med mera.

Den 11 och 12 mars erhöll vi följande information:

 • Anaheim Grand Prix på florett (USA): Tillresande från vissa länder kommer att behöva sitta i 14 dagars karantän. Flera flygförbindelser är inställda.
 • VC herrvärja i Buenos Aires (Argentina): Inställd
 • VC herrsabel och VC damvärja i Budapest (Ungern): Begränsningar gällande möjligheter att resa in i landet och maximalt deltagarantal i respektive tävling. Damvärjtävlingen skulle ha ägt rum i Tasjkent men ställdes in på grund av Covid 19 och FIE försökte omlokalisera tävlingen till Budapest.

FIE:s medicinska kommission har gjort en bedömning av situationen och rekommenderar enhälligt:

att kadett- och junior-VM I Salt Lake City skjuts upp eller ställs in. Hur länge mästerskapen eventuellt ska skjutas upp behöver beslutas I samråd med organisationskommittén.

att ALLA internationella tävlingar under de närmaste 30 dagarna ställs in. Beslut om ett eventuellt återupptagande av tävlandet fattas under denna period.

I syfte att

 • Inte frånta någon idrottare eller något förbund möjligheten att kvalificera sig för de Olympiska Spelen 2020
 • Bevara hälsan hos våra aktiva och andra truppmedlemmar
 • Agera i enlighet med de önskemål som framförts av de aktivas kommission inom FIE

har FIE beslutat att följande tävlingar ska skjutas upp:

 • Grand Prix dam- och herrflorett, Anaheim (USA)
 • World Cup damsabel, St-Niklaas (BEL)
 • World Cup herrvärja, Buenos Aires (ARG)
 • World Cup herrsabel och damvärja, Budapest (HUN)
 • Kadett- och junior-VM, Salt Lake City (USA)

Som en konsekvens av detta beslut skjuts också zonkvalificeringstävlingarna till OS upp eftersom de ordinarie kvaltävlingarna måste äga rum först.

Vi står i ständig kontakt med Internationella Olympiska Kommittén som är helt informerad om den situation vi befinner oss i och vi har begärt att kvalificeringsperioden för OS-tävlingen i fäktning ska förlängas.

Alla kan vara övertygade om att vi kommer att göra allt i vår förmåga för att hitta bästa tänkbara lösningar för våra aktiva, våra nationella medlemsförbund och för alla tävlingsorganisatörer.

Tillsammans kommer vi att hitta lösningar som ligger i allas intresse, under lugna former och med den anda av djup solidaritet som karakteriserar vår idrott.

Vi kommer givetvis att löpande informera er om händelseutvecklingen.”


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?