Starka svenska prestationer vid OS-kvalet i Madrid

Vid det nyligen genomförda Europakvalet till OS i Tokyo visade svenska fäktare framfötterna och gick långt i tävlingen där en OS-plats i vardera klass stod på spel.

De flesta fäktare som får delta i OS kvalificerar sig genom att laget kvalificerar sig, alternativt att man ligger mycket högt upp på världsrankingen. För övriga fäktare finns det möjlighet att tävla om en plats per vapen och världsdel och för Europas del avgjordes den tävlingen i Madrid den gångna helgen.

Det säger sig självt att konkurrensen var mycket hård men trots detta tog två av de svenska fäktarna framskjutna placeringar.

Allra bäst gick det för Djurgårdens värjfäktare Jonathan Svensson som bara var några stötar från en OS-plats. Efter 3 vinster av 5 i pouleomgången besegrade Jonathan först Stephan Rein från Tyskland och därefter den meriterade esten Sten Priinits. Därmed var Jonathan i final där han dock fick se sig besegrad med 15-8 av tjecken Jakub Jurka. Trots detta den största svenska tävlingsframgången på de internationella pisterna på flera år.

Även på damflorett gick det bra för Sveriges representant Ester Schreiber, Göteborgs FK. Ester gick obesegrad genom poulefäktningen och slog sedan ut grekiskan Chaldaiou och vitryskan Andreyenka. I semifinalen blev dock polskan Martyna Jelinska – som sedan vann finalen – övermäktig.

Trots att vi inte får se några svenska fäktare i Tokyo så lämnar OS-kvalet i Madrid en god känsla efter sig. Jonathan och Ester visade med eftertryck att svenska fäktare kan vara med och tävla om internationella topplaceringar och vi ser med tillförsikt fram mot uttagningarna till Paris 2024.

Bilder: Bizzi Team-Eva Pavía Gomez/Svensk Fäktning


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?