Carl von Essen har gått bort - Svensk Fäktning

Carl von Essen har gått bort

Carl von Essen har avlidit. Han sörjes närmast av hustrun Elisabeth samt barnen Erik och Maria med familjer.

Calle var ledare för och fäktare i det lag som vann lagguldet i herrvärja vid Olympiska Spelen i Montréal 1976. Som inspiratör, möjliggörare och organisatör spelade han en avgörande roll för att svensk fäktning skulle inta en ledande position på värjsidan under 1970-talet.

Själv var Calle en skicklig och taktisk värjfäktare med tre individuella SM-tecken under sin långa karriär (1967, 1970 och 1978). I lag var han med och bärgade sju SM-tecken för sin förening Djurgårdens IF. Det individuella genombrottet kom med ett VM-brons individuellt i Havanna 1969.

I lag vann Calle sammanlagt tre VM-guld (1974, 1975, 1977) och fyra VM-brons (1966, 1969, 1971, 1978). Höjdpunkten i karriären var förstås OS-guldet i lag 1976, där Calle tillsammans med Rolf Edling, Göran Flodström, Leif Högström och Hans Jacobson vann Sveriges första OS-guld någonsin i fäktning.

Calle var från 1969 och under hela 1970-talet vapenledare (förbundskapten) för värjlandslaget – samtidigt som han var aktiv. I sin ledarroll lyckades han skapa en prestationsfokuserad miljö där starka individualister samsades för att nå gemensamma mål. Efter att han avslutat sin långa karriär fortsatte Calle sin ledargärning i Svenska Fäktförbundets styrelse och var bland annat ansvarig för utbildningsverksamheten.

Under de senaste åren var Calle djupt engagerad i att bygga upp “Fäktstiftelsen – en avkastningsstiftelse för svensk fäktsport” för att förbättra elitverksamheten inom svensk fäktning. Han besökte också landslagens samlingar och höll uppskattade föreläsningar om de erfarenheter han skaffat sig och de insikter han fått. Hos Calle fanns en starkt brinnande låga för fäktningen och en anmärkningsvärd energi och beslutsamhet att svenska fäktmedaljer ska kunna erövras av nya generationer aktiva.

Carl von Essen erhöll elitmärket i fäktning (ibland känt som Stora grabbars och tjejers märke) och belönades flera gånger med Svenska Fäktförbundets högsta utmärkelse för sina egna framgångar och de framgångar han var delaktig i. Hela laget 1976 belönades också med H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band.

Länkar

Läs gärna Calles egen skildring av perioden 1965-79 inom Svensk Fäktning som skrevs till Svenska Fäktförbundets 75-årsjubileum 1979 och publicerades i Fakta om Fäktning nr 2-3 1979. Ladda ned från denna sida

Mer info om Fäktstiftelsen finns via denna sida


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?