Stort steg framåt för svenska herrlandslaget på lagtävlingen VC Bern! - Svensk Fäktning

Stort steg framåt för svenska herrlandslaget på lagtävlingen VC Bern!

Seger mot Schweiz, Polen och Tyskland.

Foto: Bizzi Team

19 – 21 november genomfördes världscupstävlingen i Bern. Sveriges lag utgjordes av Axel Mattsson, Jonathan Svensson, Jakob Stymne och Christopher Kelly.

I lagtävlingen var Sverige rankade 27:a och ställdes först mot sjätterankade Schweiz med bland annat världsstjärnan Max Heinzer. Schweiz hade vi mött i Bern år 2019 och förlorat stort. Men nu ville vi annorlunda!

Efter att Sverige tagit ledningen tidigt i lagmötet lyckades vi fortsatt hålla denna och ledde inför sista matchen med en stöt 27 – 26. Axel gick då upp mot ovan nämnda Max Heinzer som är känd för sin oortodoxa fäktstil och för att kunna göra remarkabla upphämtningar. Efter en taktiskt mycket väl genomförd match vinner Axel med 18 – 15 vilket ger Sverige segern med 45 – 41. Detta var första gången på många långa år som Sverige, på grund av en låg ranking, lyckas vinna i första matchen på en VC tävling och ta sig till 16-tablån.

Foto: Bizzi Team

I nästa lagmöte stod Spanien för motståndet. Spanien har ett mycket bra lag och skulle senare i tävlingen slå ut de båda topprankade lagen Frankrike och Ungern. Sverige genomförde ett starkt och jämnt lagmöte där vi hade underläge med 38 – 40 inför sista matchen. Spaniens mycket skickliga fäktare Perreira blev ett tufft motstånd och lagmötet slutade 41 – 45 till Spanien.

Därefter stod ett mycket välmeriterat Israel för motståndet. Israelerna har ett mycket jämnt och stabilt lag som fäktat många år tillsammans och uppnått starka resultat med flera mästerskapsmedaljer. Sverige håller upp väl genom första halvan av lagmötet men får se sig besegrade med 31 – 45 i slutändan.

Sverige laddar om och får nu möta Polen, 17:e nation på världsrankingen. Vi tar snabbt en ledning som successivt drygas ut genom lagmötet och vinner komfortabelt med 45 – 34.

I placeringsmatch om 13:e eller 14:e plats möter vi 15:e rankade Tyskland. Efter en hyfsat jämn kamp, där Sverige leder med mellan en och tre stötar, ställs Axel mot tysken Bodocsi i sista matchen. Ställningen är då 31 – 30 till Sverige. Axel gör återigen en, i det närmaste, taktiskt perfekt match och vinner med 13 – 8 vilket ger slutresultatet 44 – 38 till Sverige. 

Som förbundskapten var det mycket roligt att se lagets insatser. Alla fyra fäktarna bidrog med gedigen fäktning. Axel och Jonathan fäktade samtliga lagmöten. Jakob fäktade mot Schweiz och Spanien och Christopher byttes in sista matchen mot Spanien och fäktade sedan mot både Polen och Tyskland. 

Foto: Bizzi Team

Vi har ett ungt hungrigt lag som tagit ett stort kliv framåt. Såväl taktiskt som tekniskt. Vi analyserar våra styrkor och svagheter. Vet vad vi behöver göra och jobbar långsiktigt för att nå våra mål. I helgen tog vi första steget!

Ulf Sandegren 

Förbundskapten värja herrar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?