Nordiska Fäktunionens svarsskrivelse till Europeiska Fäktförbundet - Svensk Fäktning

Nordiska Fäktunionens svarsskrivelse till Europeiska Fäktförbundet

Ryssen Stanislaw Pozdniakov är ordförande i Europeiska Fäktkonfederationen, EFC. Han är också ordförande i Rysslands Olympiska Kommitté, ROC. Foto: Augusto Bizzi

Nordiska Fäktunionen har i en skrivelse till Europeiska Fäktförbundet (European Fencing Confederation, EFC) fördömt invasionen i Ukraina. I skrivelsen krävde förbundet att ryska och belarusiska fäktare och ledare ska stängas av från deltagande i internationella tävlingar, att inga aktiviteter ska äga rum i Ryssland eller Belarus samt att alla individer med ryskt eller belarusiskt medborgarskap i organisationernas exekutivkommittéer, kommissioner och råd ska stängas av. Skrivelsen är undertecknad av samtliga åtta medlemsländer i NFU.

I ett svar från generalsekreteraren i EFC framgår att organisationen ännu inte reagerat på rekommendationen från IOK att inte tillåta deltagare från Ryssland och Belarus på internationella tävlingar. Fortfarande tillåter alltså EFC ryssar och belarusier att delta i EFC-tävlingar som till exempel U23-EM. I frågan om att suspendera förtroendevalda inom organisationen hänvisar EFC till att statuterna ställer hinder i vägen.

Nordiska Fäktunionen har i en ny skrivelse understrukit vikten av att IOK:s rekommendation följs. Man påpekar också att det är möjligt för de förtroendevalda som har ryskt och belarusiskt medborgarskap att frivilligt avstå från att utöva sina plikter under den tid konflikten pågår.

Läs skrivelsen här:


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?