Rapportering från EM Antalya 2022 - Svensk Fäktning

Rapportering från EM Antalya 2022

Europamästerskapen I Antalya björ på spännande matcher och en del svenska framgångar. Mästerskapen pågick 17-22 juni.

Nedanstående är en sammanställning av de inlägg som Svenska Fäktförbundets kommitté för marknadsföring och kommunikation, KMK, publicerade på Facebook dag för dag. Texterna skrevs av Daniel Lazer och Augusto Bizzi och hans team stod för bilderna.

Foto: Team Bizzi

Publicerad 2022-06-30

Det har nu gått en vecka sedan EM i Antalya och de svenska framgångarna som vi så gärna minns tillbaka till. Svensk Fäktning är stolt över våra landslagsfäktare och på det imponerande sätt de representerade vårt land på EM. Det finns dock också människor utanför pisten som är minst lika viktiga för att utveckla landslagen men även fäktning i Sverige i stort. Vi skulle vilja uttrycka vår uppskattning och tacksamhet till alla engagerade inom fäkt-Sverige såsom tränare, föräldrar, domare, tävlingsledare, vapenfixare etc. I samband med EM kommer vi nu att presentera några av alla dessa eldsjälar som hjälpt till med just EM.

Först skulle vi vilja uppmärksamma förbundskaptenerna och landslagstränare för våra respektive landslag. På damvärjan har vi Ninni Kysela och Maria Öhrskog som tillsammans tog över landslaget på senior och junior i damvärja i början av denna säsongen. Med dessa ledare i spetsen har damlandslaget i värja presterat bättre än på många år med flertalet fina placeringar på världscuper och mästerskap (hoppas ej ni har glömt 4:e-platsen i Dubai eller 6:e-platsen i Antalya). Stort grattis till ett så väl genomfört jobb och stort lycka till på VM!

På EM befann sig även Tommaso Marchi och Henrik Lundegard. Tommaso är sedan något år tillbaka förbundskapten för herr- och damflorett. Henrik Lundegård var förbundskapten innan Tommaso och är idag fortsatt tränare på GFK i Göteborg, där landslagsfäktarna systrarna Schreiber tränar. Seniorfloretten har inte haft den lättaste säsongen, kantad med skador, restriktioner och dylikt men Tommaso och Henrik har ändå gjort ett fantastiskt jobb och det ska bli spännande att se vad floretten kan presentera på VM i Kairo.

Sist (för detta inlägg) är att uppmärksamma domarna. Utan fäktdomarna skulle inga tävlingar kunna genomföras och domarna är en vital del i att se till att fäktsporten behåller den kvalitet den är känd för. På EM representerades de svenska domarna av Tomasz Gorál, FIE-domare på samtliga tre vapen och även ordförande i Svenska Fäktförbundets domarkommission. Tomasz har dömt många mästerskapsfinaler, världscuper och andra viktiga tävlingar och är en uppskattad del av den internationella domarkåren.

Dessa är bara några av de individer som tillsammans , på sitt vis, ser till att Svensk Fäktning ständigt växer och förbättras. Efter dessa tuffa pandemiår och svåra fäktår vill vi skicka ett STORT tack till alla eldsjälar därute!
– Text: Daniel Lazer

Foto: Team Bizzi

Publicerad 2022-06-22

Under EM:s sjätte och sista dag var det dags för herrvärjan att fäkta lagtävling. Sverige gick in i 32-tablån rankade 13 och mötte där hemmanationen Turkiet. Turkiet inledde starkt men efter period fem och sex tog Sverige en ledning 30-15 som de höll hela vägen till vinst 45-28. I 16-tablån mötte Sverige de duktiga lagfäktarna Schweiz. Efter tre perioder var ställningen 11-11, men efter det började schweizarna dra ifrån med ett par poäng varje period. I nionde och sista perioden gick Max Heinzer, bronsmedaljör individuellt, upp på pisten och vann 15-6 vilket resulterade i schweizisk vinst 45-34. Sverige fick därmed fäkta baksida om platserna 9-15 och mötte i första matchen Tjeckien. Även denna matchen var jämn men efter sjunde perioden ledde Tjeckien med 35-31. Jonathan Svensson stod då för en monsterinsats och vann sin period 9-2, vilket satte svenska laget i ledning 40-37. Därifrån kunde Axel Mattsson bekvämt ta Sverige över mållinjen till seger 45-38. I nästa match stod Tyskland för motståndet, ett lag som Sverige haft det svår för tidigare. Det svenska laget kom aldrig in i matchen och Tyskland vann komfortabelt 45-30. Sveriges sista match för dagen var då om 11:e-platsen och där var motståndet Spanien. Efter sjätte perioden låg Sverige poänget före med ställningen 25-24 men i sista tredjedelen lade spanjorerna in en extra växel och vann till slut 40-38. Sverige slutar därmed på en fin 12:e-plats på EM, stort grattis!
– Text: Daniel Lazer

Foto: Team Bizzi

Publicerad 2022-06-21

Efter succén med fjärdeplatsen på JVM i Dubai fortsätter succéerna för det svenska landslaget i damvärja med en sjätteplats på senior-EM i Antalya!

Sverige inledde tävlingen rankade 15 och tvingades därmed fäkta en match i 32-tablån mot hemmanationen Turkiet. Efter fem inledande jämna perioder kunde Sverige avsluta den sjätte perioden med en 5-poängsledning som endast utökades till vinst 45-36. Väl i 16-tablån stod de regerande olympiska mästarna tillika 2:a-rankade Estland för motståndet. Sverige inledde mycket fint och ledde efter 3 perioder med 13-9 mot detta rutinerade och meriterade estniska lag. Det svenska laget lyckades behålla en knapp ledning på ett par poäng genom hela matchen och efter en fenomenal sista period som ankaret Emma Fransson vann 15-8 stod Sverige som segrare med bekväma 45-37. Denna seger, som redan betyder jättemycket, innebar att det svenska laget nu skulle möta 7:e-rankade Schweiz i kvartsfinal.

Schweiz såg på pappret starkt ut med tre fäktare top-16 individuellt och två fäktare som eliminerade svenskor i den individuella tävlingen. I första perioden visade Emma prov på sin fina fäktning och skickade ut Sverige med en ledning med 5-1. Sveriges ledning pendlade i storlek men en ledning trots det efter sjätte perioden. I sjunde perioden fäktade Emelie Mumm mot Laura Stähli, den fäktare som slog ut Emelie individuellt, och förlorade den 5-1 som resulterade i att Schweiz tog ledning 32-31 i sjunde perioden. Sverige kunde tyvärr aldrig komma ikapp och trots 8 poäng i sista perioden från Emma Fransson tog sig schweizarna över mållinjen 45-42.

Förlusten innebar att Sverige skulle fäkta baksida om placeringarna 5-8. Först matchen fäktades mot Tyskland som även dem är ett lag fyllt av rutinerade fäktare. Ställningen efter fjärde perioden var 19-19 men efter en svagare period av Emma Fransson tog Tyskland ledningen 25-20 i femte. I sjunde perioden gick dock Elvira Mårtensson upp och vann sin match mot tyska Wetzker med helt fenomenala 12-5 och skickade iväg Emelie Mumm med ledningen 35-32. Åttonde och nionde perioden gick smidigt och Sverige vann till slut 45-37. I sin sista match för dagen mötte svenskorna det ungerska laget som Sverige tidigare haft så tufft för. Fjärde perioden inleddes med en ungersk ledning 12-11, men efter en 9-5 period av Elvira var det nu istället Sverige som ledde med 20-17. Tyvärr hade det svenska laget en svagare mittenperiod och tappade ledningen som aldrig hämtades upp. Sverige slutade på en fenomenal 6:e plats på europeiska mästerskapen. Sjätteplatsen innebär en hel drös världscupspoäng inför nästa säsong samt fullbordande av en stark säsong för de svenska damvärjfäktarna (VM är dock kvar). Stort stort grattis och imorgon får vi se om herrarna kan upprepa succén i sin lagtävling under EMs sista dag.
– Text: Daniel Lazer

Foto: Team Bizzi

Publicerad 2022-06-18

Under andra dagen på EM ställde Sverige upp med sex fäktare varav fyra i damvärja och 2 i herrflorett.

Damerna inledde dagen med poolfäktning på morgonen. Bästa svenska efter poolen var Sophie Engdahl som vann 4/5 matcher i sin pool, följt av Elvira Mårtensson som också vann fyra matcher men av sex möjliga. Även Emelie Mumm och Emma Fransson gick vidare till elimineringen med tre respektive två vinster.

Bästa svenska blev idag Emma Fransson som trots att hon var rankad 50 in i elimineringen slutade på en helt fenomenal 16:e plats i sitt första senior-EM. I sin första match tog Emma tidigt ledningen mot 13:e-seedade polskan Pytka och ledde tryggt matchen i hamn 15-12. Nästa match blev däremot en jämnare affär där Emma och ukrainskan Syvstil följdes åt i princip hela matchen och med en sista dubbelstöt avgjorde Emma matchen 15-14. I 16-tablån stod forne världsmästarinnan Mara Navarria, Italien, för motståndet. Emma lät sig dock inte skrämmas stod för en stabil insats i första perioden men det blev sedan för svårt och matchen slutade 15-8 till fördel för italienskan.

Elvira Mårtensson kom in i 64-tablån rankad 24:a och vann relativt smärtfritt mot belgiskan Vandingenen 15-9. I 32-tablån var det motstånd i form av schweiziskan Noemi Moeschlin som ryckte tidigt. Elvira lyckades aldrig komma ikapp och förlorade 15-12 men slutar på en fin 25:e plats. Sophie Engdahl inledde dagen fenomenalt och belönades med en 17:e-seed i elimineringen. Tyvärr räckte det inte i 64-tablån där Sophie nätt och jämnt förlorade mot israeliskan Vainberg och slutar på en 35:e plats. Emelie Mumm inledde dagen fint men schweiziskan Staehli var starkare och vann 15-10 vilket innebär placering 41.

Herrfloretterna hade en tuffare dag där varken Jordanis eller Felix gick vidare från poolen. Båda fäktade bra men lite för få vinster och svag stötskillnad gjorde att de föll på målsnöret. Felix slutade 53:a och Jordanis 70:e.

Imorgon bjuds det på herrvärja där Sverige ställer upp med ett fullt lag. Lycka till!
– Text: Daniel Lazer

Foto: Team Bizzi

Publicerad 2022-06-17

Dag 1 på EM i Antalya är nu klar för svensk del. Vi representerades idag i damfloretten av Miriam och Ester Schreiber.

Tävlingsdagen inleddes lite skralt för de båda systrarna med förluster i poolen, men båda lyckades vända på klacken och vann sina två avslutande matcher i poolen. Båda vann således 2/5 matcher och in i elimineringen rankades Ester 33:a och Miriam 36:a. I sin första match, den i 64-tablån, ställdes Ester mot ungerskan Polz. Ungerskan låg steget före hela matchen och trots bra fäktning förlorade Ester 15-10 och slutar på 39:e plats. Miriam mötte i sin första match spanjorskan Breteau. Matchen gick fram och tillbaka men vid ställningen 12-12 lyckades Miriam dra ifrån och vinna 15-12. I nästa rundan väntade flerfaldiga världs- och Europamedaljören Alice Volpi från Italien. Miriam visade dock ingen respekt och första perioden var jämn. I andra perioden visade däremot Volpi på sin rutin och drog ifrån till vinst 15-7. Miriam slutar därmed på 29:e plats.

Imorgon väntar dag 2 med herrflorett och damvärja!
– Text: Daniel Lazer

Foto: Team Bizzi

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?