Rapporter från VM i Kairo

Just nu pågår VM i fäktning i Kairo. På plats finns Kalle Dixelius som varje dag rapporterar från tävlingarna på Facebook och Instagram. Nedan publicerar vi de sammanfattande rapporter från de enskilda dagarna som Kalle skrivit hittills.

Tisdag 19 juli

Det blev en dag i både triumfens och besvikelsens tecken i Kairo. Vi börjar med triumferna.

Miriam Schreiber mötte en koreanska i sin T64. Matchen var jämn i till att börja med, och de följdes åt i nio stötar eller så. Men sedan hände något. Miriams fäktning började stämma, hon tog för sig och läste koreanskan som en öppen bok. Stöt efter stöt efter stöt satt. Till slut vann hon med 15–9. Sammanbitet nöjd lämnade hon arenan, redo för nästa utmaning.

Miriam Schreiber i kamp mot Jessica Guo från Kanada i 32-tablån. Foto: BizziTeam/FIE

Jonathan Svensson ställdes mot schweizaren Malcotti en stund senare. Ganska snart tog Jonathan ett litet grepp om matchen. Inget stort grepp, inte mer än ett par stötars överläge. När sedan tiden började tryta för schweizaren, kunde Jonathan dra nytta av det. Ledningen ökade till 14–11, en stöt från avancemang. Men schweizaren bet ihop, satte två snabba och plötsligt stod det 14–13. Skulle vi få se en match med avgörande stöt, 14–14? Nej, tack gode Gud så slapp vi det. Den röda lampan lyste, Jonathan vann med 15–13 och vi hade två svenskar i 32-tablån i VM.

Miriam ställdes mot kanadensiskan Guo i sin match. En mycket ung och begåvad fäktare, som trots sin ålder är högt rankad. Tyvärr kom Miriam in helt fel i matchen. Hon fick aldrig till sin fäktning och siffrorna skrevs till tydliga 15–4. Miriam Schreiber uttryckte det själv såhär:

”När jag kom in var det jättebra stämning. Det var en egyptisk fäktare som fäktade på andra sidan, så det var massa jubel och så. Det var en mäktig känsla när jag kom in på pisten.

Guo har alltid varit en väldigt defensiv fäktare. Men sen när matchen väl började så var det precis tvärtom. Vi hade förberett för det, men jag kunde inte få in något av mitt eget spel i matchen. Jag blev klämd, fick inget andrum. Det fanns inget utrymme för mitt eget game. Sen var det en domare som dömde på ett visst sätt, och det tog längre tid än vad det brukar för mig att förstå hur jag ska anpassa mig till det.

I det långa loppet kommer jag nog att kunna vara nöjd med mitt VM. Jag försöker vara nöjd med att det är ett steg upp och ett steg framåt. Det är skönt att ha det i bagaget till nästkommande säsong. På så sätt är jag nöjd, fast inte med hur det avslutas. Men det finns mycket att hämta. Så kan man se det.”

Jonathan fick en än tuffare kaka att tugga: regerande olympiske mästaren Cannone från Frankrike. Men det började bra! De höll hyfsat jämna steg i matchens inledning. Ibland lika, ibland en enstötsledning för Cannone. Men någonstans i höjd med sju stötar började allt gå fransmannens väg. Hans ledning ökade och ökade, och trots att Jonathan försökte forcera blev slutresultatet 15–9 till Cannone.

64-tablån: Jonathan Svensson mot schweizaren Malcotti. Foto: Eva Pavía BizziTeam/FIE

Sammanfattningsvis: en gediget bra insats. Två svenskar bland de 32 bästa – Jonathan slutade på 25 plats och Miriam på 30 plats. Det var länge sedan vi hade så bra individuella resultat på ett VM. Bravo!

Måndag 18 juli

Två svenskor i 64-tablån på damvärja.

Elvira Mårtensson efter förlusten mot tyskan Alexandra Ndolo med 15-9:

”Innan matchen hade jag en tydlig plan, som att jag visste vad jag ville. Men i matchen tog hon initiativ och pressade mig, vilket gjorde att jag blev lite överraskad ändå. Hon fäktade bra. Mer bestämt än jag. Hon fäktar ju extremt mycket på sin styrka, sin längd och att hon är vänsterhänt. Väldigt, väldigt fysisk fäktning.

Elvira Mårtensson kvalificerade sig till huvudtablån på VM. Foto: BizziTeam/FIE

Om jag är nöjd med mitt VM så här långt? Jo men det är jag väl. Jag har inte haft den bästa uppladdningen i och med att jag var sjuk i två veckor. Så jag är jättenöjd med att ta mig till dag två. Men man vill ju alltid mer.”

Emma Fransson efter förlusten med 15-11 mot Lauren Rembi från Frankrike:

”Jag visste att det skulle bli en tuff match, men jag kände ändå att det skulle bli kul för jag visste att hennes fäktning passar mig ganska bra. Men sen blev det en väldigt jämn match. Jag blev lite stressad mitt i matchen när jag började springa på, trots att jag bara låg under med en stöt. Så det var lite synd.

Emma Fransson i 64-tablån vid VM. Foto BizziTeam/FIE

Hennes styrka är tempoval, hon flechar ofta rakt in. Men jag kände att jag klarade av det rätt bra faktiskt, men då började hon ta oktav i stället. Det gjorde hon så bra. Jag lyckades backa undan några gånger, men där var hon starkare. Sen när det var ganska lite tid kvar så var jag tvungen att springa på och då rann det iväg lite.

Nu vet jag att jag kan slå nästan vem som helst om jag har en bra dag. Men jag vet inte om jag är helt nöjd. Eller så här: jag är nöjd, men vill mer.”

Söndag 17 juli

Felix Petrini på herrflorett vann tre av sex matcher i sin poule. I 128-tablån ställdes han mot uzbeken Azramov och där blev det tyvärr förlust 4-15.

Den svenske herrflorettisten Fellix Petrini. Foto: BizziTeam/FIE

Lördag 16 juli

Oj, vilken dag.

Sammanlagt sex svenskar tävlade, i arenan där den heta Kairoluften då och då tränger in genom luftkonditioneringen. Först ut var systrarna Schreiber. Ester och Miriam, damflorettens göteborgska tag-team.

Poolerna klarades av utan problem, speciellt för Miriam, som tog fem segrar. Väl i den preliminära 64-tablån ställdes Miriam mot tjeckiskan Bimova, som hon avpolletterade med besked. 15–8 blev resultatet, och därmed gick Miriam Schreiber vidare till andra dagens tävlingar.

Ester Schreiber fick det motigare. Hon ställdes mot rumänskan Boldor i en match som böljade fram och tillbaka, vred på sig själv och blev jämnare än någon trodde. Mot slutet ledde Ester klart med 14–10, men i något slags rumänsk överväxel lyckades Boldor jämna ut till 14–14. Sen: två lampor, ett domslut. Domarens högra hand höjdes och tyvärr förlorade Ester Schreiber – men med flaggan i topp.

Därefter intog herrvärjan arenan. Också här var poolerna en glädjande historia. Stark fäktning från alla fyra: Jonathan Svensson, Axel Mattsson, Linus Islas Flygare och Jakob Stymne. Samtliga gick vidare, och Jonathan Svensson med guldkant. Han nöp den sista platsen från poolerna och går direkt till andra dagen.

Återstod då tre svenskar som skulle fäkta preliminär T128. Axel Mattson mötte den lille besvärlige ukrainaren Svichkar, som tog tag i matchen med ett järngrepp. Han gav aldrig Axel en chans, och vann tyvärr stort.

På samma sätt fick Linus Islas Flygare finna sig besegrad av estländaren Eskov, som tog hem segern med 15–6.

Jakob Stymne då? Ja, nästan. Det var nära, så oerhört nära. Men när den sista stöten satt, var den inte i Stymnes favör. Tysken Schmidt tog hem segern med fäktningens mest frustrerande siffror: 15–14.

Men! Två svenskar gick vidare till andra dagen: Miriam Schreiber och Jonathan Svensson. De fäktar på tisdag. Håll utkik i våra händelser på Instagram och Facebook för tider!

Fullständiga resultat hittar du här: https://www.fencingtimelive.com/…/F94D95CA86144529A5DF5…

Fredag 15 juli

Det blev en händelserik första dag på VM, i ett Kairo som är lika hett som stökigt, hetsigt och fascinerande.

Damernas värja började bra. Samtliga vidare från poulerna, varav två med guldkant: både Emma Fransson och Elvira Mårtensson stod över den preliminära 128-tablån och gick direkt in i preliminära T64.

Emelie Mumm och Sophie Engdahl var däremot tvungna att fäkta T128. Där ställdes Mumm mot polskan Pawlowska och Engdahl mot spanjorskan Fernandez. Tyvärr blev det förlust i båda matcherna. En besvikelse så klart.

Men sedan blev det desto roligare! Emma Fransson mötte Mashalo från Litauen och tog en resolut ledning med 5-0 efter bara någon minut. Det övertaget släppte hon aldrig och vann med klara 15-6.

Elvira Mårtensson bjöd däremot på nervdaller i sin match mot ukrainskan Brovko. Genom ett närmast oändligt antal dubbelstötar, följdes de två upp till 14-14. På den svenska läktaren var det en klart stressad känsla – men på pisten fanns ingen tvekan. Elvira satte den avgörande stöten lugnt och säkert.

Om några dagar går de upp i T64. Vi kommer naturligtvis att sända live.

#worldchampionshipfencing2022#swedishfencing#svenskfäktning#hejasverige🇸🇪


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?