Ingen förnyelse i sikte för SOK - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Ingen förnyelse i sikte för SOK

Ingen förnyelse i sikte för SOK

Idag har valberedningen i Sveriges Olympiska Kommitté presenterat sitt förslag till ny ordförande och styrelse inför årsmötet den 20 april.

Svenska Fäktförbundet konstaterar att ännu en gång väljer valberedningen att inte föreslå kandidater som kommer från fäktsporten. 

Svenska Fäktförbundet hade nominerat förbundets ordförande Otto Drakenberg till SOK:s styrelse. Per Palmström, meriterad fäktledare på nationell och högsta internationell nivå och vice ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté, var nominerad i fyllnadsvalet till SOK-ordförande efter Mats Årjes som avgick i januari. I ordförandevalet 2019 förlorade Per Palmström knappt mot Mats Årjes som då var valberedningens förslag. Även denna gång väljer valberedningen i SOK emellertid att föreslå SOK:s årsmöte att välja andra kandidater än de med fäktbakgrund.

– Vi är inte helt förvånade men förstås besvikna, säger Svenska Fäktförbundets vice ordförande Ana Valero-Collantes. Vi förutsätter att valberedningens förslag är väl förankrat bland en majoritet av SOK:s förbund. 

Säger nej till förnyelse

– Som vi ser det utför SOK:s valberedning sitt uppdrag att säga nej till förnyelse och ja till att fortsätta i gamla hjulspår – att fortsätta att göra samma saker på samma sätt i förhoppning om att denna gång blir resultatet bättre. Krisinsikt saknas. Det gäller den otidsenliga organisationen av svensk elitidrott, intressekonflikterna som långsamt men obönhörligt kväver den svenska idrottsrörelsen och de långsiktiga problem som följer av att idrotten säger sig hålla goda värderingar högt men inte lever upp till dem i praktiken.

Står upp för värderingar mot tystnadskulturen

– Otto Drakenberg och Per Palmström försvarar idrottens värderingar inte bara när det är enkelt utan också i sammanhang där det är obekvämt och till och med innebär hot från mäktiga intressen. Otto och Per är dessutom var och en för sig oerhört meriterade som ledare med kompetens inom områden som idrottsrörelsen lider brist på. Men de passar inte in i den svenska idrottsmodellens tystnadskultur där var och en ska veta sin plats, där egenskaper som att tänka fritt  och vara oberoende inte är en fördel.

Svenska Fäktförbundet har under de senaste åren pekat på svagheterna i den svenska idrottsmodellen. Förbundet har vänt sig mot de underförstådda krav på lojalitet och enighet som ställs på de enskilda förbunden eftersom en tystnadskultur i toppen obönhörligen sprider sig nedåt.   

Fokus för Svenska Fäktförbundet är att åstadkomma en levande debatt och diskussion. Det är en förutsättning för att svensk idrott ska stå upp för de värderingar vi säger att vi har nationellt och internationellt, för att intressekonflikter inte ska påverka hur idrottens styrs och för att insyn ska finnas i den viktiga men osynliga roll som staten spelar för vilka beslut idrotten fattar.

– Svenska Fäktförbundet kommer att fortsätta att stå upp för sina värderingar och åsikter, säger Ana Valero-Collantes. Vi är ett olympiskt förbund med lång historia, stark tradition och vi vill vara med och aktivt stödja den nödvändiga förnyelsen av svensk idrott.

Det här står Svensk Fäktning för: https://svenskfaktning.se/svenska-faktforbundet/det-har-star-svensk-faktning-for/


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?