Rapport från EFC-kongressen 2023 - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Rapport från EFC-kongressen 2023

Rapport från EFC-kongressen 2023

Hotel Metropolo i södra Krakow stod värd för europeiska fäktkonfederationens (EFC) kongress 2023 där 36 medlemsförbund skulle komma att diskutera och besluta om ett antal viktiga beslut.

Först på agendan var dock mötet för den exekutiva kommittén, som för första gången skedde inför öppen ridå för delegaterna att bevittna. På begäran av EFCs ordförande Giorgo Scarso öppnades mötet upp även för utomstående i ett försöka att öka transparensen och good governance, något som vi i Svensk Fäktning applåderar. Scarso, som tyvärr är inlagd på sjukhus och endast deltog på länk, förklarade att ”öppnandet av mötet är ett försök att dela beslutsfattandet inom EFC då det inte tillhör några få utvalda, utan alla federationer förtjänar att veta hur beslut tas.” I COMEX finns en svensk representant, Ana Valero-Colantes, som även är vice ordförande i svenska fäktförbundet. Innan lunch samlades också delegaterna från det nordiska fäktförbundet för ett snabbt men konstruktivt möte.

Fotot: #TeamBizzi/Eurofencing

Efter lunch var det dags för kongressen som samlade 36 förbund där Sverige representerades av Daniel Lazer, ledamot i kommittén för idrottspolitik (KIP). Efter inledande tal av polska representanter som tackade för ett gott samarbete samt presentation av hedersmedlemmar lästes ett brev från ordförande Scarso upp, där han önskade att vi skulle lämna årets turbulens bakom oss och istället uppskatta EFCs framgångar det gångna året. Därefter gick kongressen sedvanligt igenom de olika årsberättelserna och finansiella rapporter, som alla enhälligt röstades igenom.

Foto: #TeamBizzi/Eurofencing

Den punkt som tog upp i särklass mest tid var Ukrainska fäktförbundets förslag om att förbjuda deltagande av ryska fäktare, tränare och andra delegater i tävlingar anordnade av EFC (ECC och U23-EM) samt att suspendera det ryska och belaruriska fäktförbundet från EFC. Ett tydligt argumenterande tal från ordförande i ukrainska fäktförbundet möttes av ett anförande från den bulgariska delegaten som vädjade till kongressen att rösta nej till förslagen, dvs fortsatt tillåta ryskt och belarusiskt deltagande och inflytande. Röstningen genomfördes med sluten omröstning och röstades igenom med 23 röster för och 11 röster mot. Utöver denna punkt, som fick allra mest uppmärksamhet, röstades budgeten och verksamhetsplanen för 2024 igenom samt en höjning av anmälningsavgifter för alla EFCs tävlingar. Dessutom genomfördes ett antal stadgaändringar.

Mot slutet av dagen bestämdes de olika värdstäderna för EFCs mästerskap 2024. Senior-EM hade sedan tidigare tilldelats schweiziska Basel, men nytt var att Antalya tilldelades U23-EM samt att Napoli tilldelades EM för kadetter och juniorer.

Text: Daniel Lazer


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?