SvFF:s jubileumsbok är utsedd till Årets Sportbok

För fjärde gången utser man ”Årets Sportbok”. Totalt har över 70 böcker granskats och det betyder att sammanställningen är den största av svensk sportlitteratur som finns. Priset består av äran och uppmärksamheten.

-Många idrotter väljer bort att berätta om sitt historiska arv, berättar Magnus Sjöholm för fencing.se. Därför är det extra kul att se hur ett så litet förbund som Svenska Fäktförbundet kan åstadkomma en sådan här magnifik bok om sin egen historia.

Ur motiveringen:

/…/ Fäktningen, det minsta fattigaste förbundet, har den kanske mest imponerande historien. Alltså allierade man sig med ett museum, Livrustkammaren, och skapade en kombinerad utställningskatalog och jubileumsbok. Smart, klokt och så läckert layoutat att det är nära ”estetvarning”!

Konkurrensen om titeln ”Årets Sportbok” var om möjligt ännu tuffare än förra säsongen. Ett par titlar i den här genomgången är inte ens

svenska men de är så oerhört bra att de bara måste med. Vad gäller svenska böcker var det speciellt en som träffade läsaren rakt i hjärtat. Årets Sportbok 2004 är ”Fäktning – en idrotts historia/ Fäktning – på lek och allvar”

På ena halvan återfinns de vackra, dödbringande vapnen, den blodiga historien och ordlistan. Vänd på boken och det är fullt av kroppar, liv, lust och statistik. Allt konsekvent, fulländat formgivit. Texterna är något ojämna men t ex essän ”Blanka klingor på den vita duken” läser man med ett igenkännande leende på läpparna och ständigt stegrande puls.

En Garde!”