Debatt: Varför deltar så få i SM-tävlingarna

Länk till debattartikeln av Fredrik Melander, LUGI Fäktförening: http://www.fencing.se/aktuellt/debatt-varfor-delta…

Tack Fredrik för att initiera debatten om hur tävlingar bör vara upplagda. Naturligtvis är det ett litet steg att inte slå ut någon i poulen men frågan är om bara detta skulle attrahera fler fäktare eftersom jag tror att alla som åker till en tävling tror att de ska klara poulen där bara 20% slås ut.

Jag skulle vilja bredda debatten till hur vi förbereder våra fäktare bäst för att hitta en vinnarstrategi för att vinna 15-stötsmatcher. I en tidigare artikel så har jag argumenterat för det viktiga att fäkta och vinna 15-stötsmatcher mot jämbördigt motstånd som är fäktmässigt okänt (ej klubbkamrater som man känner inifrån och ut). Det är klart att det finns begränsningar för okända motståndarna är i en svensk tävling men kan vi designa tävlingarna annorlunda för att så många fäktare som möjligt ska fäkta så många 15-stötsmatcher som möjligt mot jämbördigt motstånd? Helst också i ett system där varje stöt räknas.

Detta skulle kunna göras med ett system från schack på följande sätt. Antag 10 pister och 20 fäktare. De lottas (mitt förslag) eller rankas från 1-20 varefter 1 möter 20, 2-19, 3-18 osv och dessa fäktar en 15-stötsmantch. Beroende på resultatet från första omgången så rankas alla om efter vinster, stötskillnad och utdelade stötar från 1 till 20 och därefter så möts 1-2, 3-4, 5-6 osv. Därefter upprepas detta stegvis efter vinster, stötskillnad och utdelade stötar och redan efter 2 omgångar så skulle de flesta fäktarna hamna i en omgivning där de möter jämbördiga fäktare. Förlorar man så får man enklare motstånd i nästa match, vinner man så får man det svårare. Ingen slås ut. Alla får fäkta på sin nivå. Kanske får man möta samma motståndare mer än en gång men det ser jag inte som ett problem. Sedan kör man detta i 6-8 omgångarna. Antag 8 omgångar med 2 matcher per timme (20 min match med 10 min vila) så skulle det ta 4 timmar. Om man har 40 fäktare med 10 pister så skulle man kunna ha 20 min vila mellan varje match för en fäktare och då köra en annan match som skulle göra att en omgång skulle ta 40 minuter. OBS att många fäktare kommer att ha samma antal vinster vilket gör att det är viktigt att vinna stort och förlora knappt. Alla stötar räknas.

Fredrik. Med detta system skulle ingen slås, ut alla får fäkta lika många 15-stötsmatcher och de flesta matcherna skulle då vara mot jämbördigt motstånd.

Direktutslagning som vi gör idag är tydligt orättvist eftersom det bara är vinnaren som kan vara säker på att han förtjänar sin position. I detta system kommer man att kämpa mot alla runt omkring i ranking vilket gör att man tydligt måste förtjäna sin position. Jag säger inte att man måste göra detta i SM men jag tycker att vi måste fundera på vägar för att våra fäktare kan fäkta fler 15-stötsmatcher mot jämbördigt motstånd.

Hälsningar

Johan Harmenberg