”Den perfekta känslan, när allt stämmer”

Simon Rizell bor i Lerum utanför Göteborg. Han fyller 20 i år och är Sveriges bästa florettfäktare. Han har hunnit vinna SM tre gånger, kommit tvåa på satelitvärldscupen i Köpenhamn 2014 och tagit brons på europacupen i Manchester 2010.

Simon tog studenten förra sommaren och har spenderat hela året med att träna i GFK:s lokaler och åka runt på tävlingar i Europa. Han kommer fäkta sitt andra EM någonsin i Strasbourg innan han åker till USA för att studera på college (New Jersey Institute of Technology) 

Vad ligger bakom dina 3 raka SM guld i florett?

– Många faktorer, jag har under åren fortsatt kämpa på med min satsning, försökt att utvecklas hela tiden och samtidigt tränat nära legendaren Emma Samuelsson.

Har du varit nummer ett på tävlingarna sedan du var liten?

– Jag var rätt dålig när jag började fäktas. Jag var inte ens bäst på klubben utan det var Julius. Jag blev bättre som kadett men innan det var det några tunga år.

Vad gjorde att du blev bäst i Sverige?

– Den stora skillnaden är att jag fortsatte att träna på mycket och ökade träningsmängden. De andra kanske låg kvar på samma träningsnivå eller till och med trappade ner den. Jag har åkt ut och tävlat mer än de flesta andra och alltid haft ett stort intresse för sporten.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?

– Jag har vanlig kvällsträning måndag till torsdag. Sedan tränar jag en gång på fredag och en gång på söndag. Utöver det tränar jag på gym 3-4 gånger i veckan och får 3-4 fäktlektioner av Henrik Lundegard.

Hur har du förberett dig inför EM?

– Jag var nere i Köpenhamn för lite extra sparring med olympierna Roland Schlosser och Laurence Halstedt. Det är kul att träna med dem. Om jag gör ett misstag eller en dum chansning åker jag på en träff direkt. Jag måste förbereda varje träff vilket är väldigt utvecklande.

Vad är ditt mål på EM?

– Förra året åkte jag ut efter poolen därför är mitt första delmål att gå vidare från den. Egentligen är inte resultatet det viktigaste utan att jag fäktas ett par riktigt bra matcher och får ut det mesta av min kapacitet.

Är det någon motståndare som du har extra stor respekt för?

– En kille som har varit min idol sedan jag började bli seriös med fäktningen är Peter Joppich. Är det någon fäktare jag vill spöa är det absolut han. Han har fyra VM-guld med en unik fäktstil som ingen annan har. Jag har försökt efterlikna honom men det är bara han som kan fäktas så.

– Jag har istället plockat lite fäkttips från olika duktiga fäktare. Joppich har exempelvis grymma konterattacker, medan Baldini har en sjuk avståndskänsla och bra tankesätt. Amerikanarna är också riktigt duktiga. Jag har inte haft särskilt många äldre svenska fäktare att se upp till sedan jag blev mer seriös och har därför kollat mycket på utlänska fäktare.

Vad är det bästa med fäktning?

– Det är en allsidig, komplex sport som kräver alla delar: Fysik, taktik och teknik.

Vad får dig att fortsätta med fäktning i motgång?

– Strävan efter den perfekta känslan när allt stämmer, när man träffar allt. Det är den känsla jag vill åt och tränar för.

Vad är det som lockar med flytt till USA?

– Det som lockar fäktmässigt är sparringen som saknas i Sverige. Jag behöver bättre sparring för att utveckas och för att hänga med de bästa. Jag ser fram emot det mesta i USA. Kombinationen av plugg, fäktningen och att USA är ett fantastiskt land.

Hur ser träningssituationen ut där?

– Just min skola har ett helt okej lag på florett men är inte jättebra. Däremot kommer jag träna på klubb Empire United Fencing som är riktigt bra.

Vad kommer du sakna mest i Göteborg?

– Det finns en speciell person, hen vet vem det är…