Svenska damvärjlaget borta från OS i Rio

Det blev förlust mot USA med 34 – 33 i åttondelsfinalen, vilket inte räcker till OS-kvalificering. Bara åtta lag får delta i Rio.

Det svenska laget bestod idag av Johanna Bergdahl, FFF, Emma Samuelsson, Göteborgs FK, Sanne Gars, Göteborgs FK och Kinka Barvestad, Kalmar Fäktklubb.

Det svenska laget har fått ett starkt stöd från Sveriges Olympiska Kommitté under flera år.

”Det svenska damvärjlaget har hittills gett svensk fäktning stora framgångar och mycket glädje. Laget har inspirerat många unga fäktare att vara med och utvecklas”, säger Lars Liljegren, ordförande i Svenska Fäktförbundet.

”Laget har vunnit världscuper och placerat sig bra i stora mästerskap i en idrott, där över fyrtio länder är med i en världscup. Tyvärr räckte det inte ända fram till Rio.

Nu hoppas vi på att Emma Samuelsson klarar av det individuella kvalet. Igår kom hon på tredjeplats i världscupen och har goda förutsättningar att förverkliga en av sina drömmar.

Svensk fäktning har anledning att tacka hela laget, inklusive Sophie Haarlem, FFF, som inte var med i laget idag, samt förbundskapten Björne Väggö och tränaren Adrian Pop.

Det viktigaste målet för året blir nu, istället för OS, EM i Polen i juni”, säger Lars Liljegren.