Ett guld, ett silver och ett brons

Nyligen hemkommen från ytterligare en mästerskapstävling på veteransidan inser man återigen att Fäktning är inte bara en sport utan en livsstil som man kan hålla på med hela livet.

Värdet av att möta likasinnade på och utanför pisten är stort och gemenskapen på veteransidan upplever jag som betydligt större än på seniorsidan där man är lite mer avvaktande till varandra.

Detta års världsmästerskap i Maribor, Slovenien, var lika välorganiserat som vanligt och tävlingen samlade drygt 800 deltagare från alla världsdelar. På VM är deltagande per land maximerat till fyra fäktare per åldersklass och vapen. 

Resultatmässigt blev det en bra svensktävling med ett guld, ett silver och ett brons vilket gjorde att vi hamnade som åttonde (8) nation av 17 nationer som tog medalj. Medaljligan vanns av USA med 6 guld, 4 silver och 8 brons, följt av Tyskland och Italien.

Kerstin Palm visade glänsande form i 70+ klassen genom att gå obesegrad genom sin tävling. I finalen mötte hon en av sina gamla ärkerivaler, finskan Someroja som i sin semifinal slagit ut den andra stora ärkerivalen Demay, FRA. Efter en jämn finalmatch vann Kerstin slutligen med 10-8.

Värjdamerna i 50+ gjorde som vanligt en mycket bra tävling och liksom på EM i Chiavari i maj tog sig en svenska till final. Denna gång var det Pia Albertson som på vägen till final slog ut Europamästarinnan Kerstin Wuopio (SWE) i kvartsfinalen. I finalen mötte hon Marx från USA som inte passade Pia och hon slutade på en hedrande silverplats.

Bronsmedaljen erövrades av det svenska herrlaget på värja där man i match om bronset slog Italien i en rafflande match. Per Svensson (+70) vann övertygande i sista matchen mot sin italienske motståndare och bärgade det svenska lagbronset. Lagtävlingen på veteran-VM fungerar så att man i laget har en fäktare i ålderklass 50+, en i 60+ och en i 70+. Dessa fäktar mot det andra lagets motståndare i samma åldersklass två gånger (2 x 5-stötsmatch) i ett stafettförfarande där man lottar matchordningen. Matcherna går då först till 30 stötar eller att tiden går ut. Utöver ordinarie fäktare får man ha en reserv i respektive åldersklass.

Nästa stora veterantävling är EM i lag i Holland i maj 2018. Nästa VM går i Livorno i Italien i oktober 2018.

Thomas Åkerberg