FIE-kongress 2019 i Lausanne

Kommande mästerskapsarrangörer

Kadett- och junior-VM 2021 äger rum i Kairo

Veteran-VM 2021 äger rum i Fort Lauderdale, Florida, USA.

Senior-VM 2021: Kairo, Egypten

Kandidaturer

Kadett- och junior-VM 2022: Förenade Arabemiraten UAE

Senior-VM: Hong Kong, Korea, Japan

Veteran-VM: Plovdiv, Bulgarien

Regeländringar

Närmare information om när regeländringarna träder i kraft, förutom vad som sägs nedan, kommer först att finnas när FIE:s snabbprotokoll har kommit, normalt innan julhelgen. Följande viktiga regelbeslut fattades:

I alla FIE:s organ ska numera båda könen vara representerade med minst 30 procent av ledamöterna. Kongressen har två gånger tidigare röstat nej till att detta ska gälla i kommissionerna men denna gång passerade förslaget med den nödvändiga två tredjedelsmajoriteten.

Alla coacher som ska ackrediteras till FIE-mästerskap kommer att behöva lösa FIE-licens. De nationella förbunden ansvarar för att ackrediterade coacher har genomgått lämplig bakgrundskontroll. 

Reglerna om passivitet (franska: non-combativité, engelska: unwillingness to fight) har nu samlats i T-reglementet. Det senaste året har flera viktiga regler funnits i en ”frågor och svar” på FIE:s hemsida men dessa har nu integrerats i reglementet. Syftet är att tillämpningen inte ska förändras.

Kontakterna i kroppsledningar behöver från och med nästa säsong vara gjorda i transparent material. Regeln gäller även på kadett- och junior-VM denna säsong och på OS men då kommer FIE att tillhandahålla dessa kroppsledningar.

Pistens bredd fastställs från 1 januari 2021 till 1,5 meter. Enligt nuvarande regler kan den variera mellan 1,5 och 2,0 meter.

Krav på FIE-homologerade klingor av maragingklingor införs även på sabel från säsongen 2020-21 men FIE uppmanar starkt alla fäktare att så snart som möjligt gå över till maraging.

Skålkontakten på värja behöver ha två borrade hål bryggan så att trådarna separat leds upp till fastsättningen. Ett hål för båda trådarna tillsammans eller att låta trådarna passera på utsidan av bryggan kommer inte längre att vara tillåtet.

Det blir nu uttryckligen förbjudet för vänsterhänta att att använda fäktbyxor avsedda för högerhänta och tvärtom. Anledningen överlappande kardborrfästen och skydd för blixtlås blir felvända.

På förslag av de aktivas kommission kommer de regerande världsmästarna och olympiamästarna, individuellt och i lag, att synas tydligare på alla tävlingar genom att deras namn och nationalitet på ryggen har avvikande färger, rött för världsmästare och guld för olympiamästare.

Länk till handlingarna för kongressen

Om kongressen

Totalt var 139 länder representerade på kongressen. Thomas Bach, president i Internationella Olympiska Kommittén, var särskilt inbjuden gäst och inledde med ett lovtal för FIE:s ordförande, Alisher Usmanov från Ryssland. Bachs tal var en tydlig uppbackning av Usmanovs kandidatur inför nästa års val. Usmanov har varit president sedan 2008 och vid senaste valet 2016 fanns ingen motkandidat. Det är tydligt att han vill göra allt för att undvika motkandidater även nästa år.

De nya fäktförbunden Kenya, Kap Verde, Oman och Papua Nya Guinea valdes in i FIE vid kongressen.

Internationella Fäktförbundets egna kapital uppgick vid senaste årsskiftet till 29 miljoner schweizerfranc. Omsättningen var knappt 18 miljoner varav drygt 16 miljoner utgjordes av donationer och gåvor från president Usmanov. Överskottet 2018 var 2,8 miljoner schweizerfranc.