Grattis Björne Väggö 60 år

Björne Väggö från Göteborg fostrades som fäktare när Sverige hade en mycket framgångsrik period på herrvärja. Björne valde att kombinera fäktningen med studier på Chalmers och utomlands, i USA och Paris. De stora fäktresultaten kom under första halvan av 80-talet med seger i Universiaden 1981 och framför allt OS-silvret i Los Angeles 1984.

När de egna barnen började intressera sig för fäktning tog Björne hand om en barngrupp i Kungsbacka och inledde en andra fäktkarriär som ledare. Som ordförande i Västsvenska Fäktförbundet ledde han omvandlingen av Göteborgs damvärldscup till det som blev Vigor Challenge, världens största tävling för juniorer och kadetter förutom världsmästerskapen. 

Sedan 2012 är Björne huvudansvarig för den svenska satsningen på damvärja och under de senaste åren har svensk fäktning kunnat glädja sig åt allt starkare resultat med bland annat en första seger för Sverige i lagvärldscupen och Emma Samuelssons VM-silver. Just nu pågår förberedelserna inför den nya säsongen för fullt och siktet är högt inställt: Att Sverige ska kvalificera sig som ett av åtta lag till OS-tävlingen i damvärja i Rio om mindre än ett år.