PÅMINNER! Nya regler för masker från september

FIE-kongressen i november beslutade om nya regler för masker och bröstskydd. 

Masker

De nya reglerna gäller såväl mask med plös som utan. Sedan tidigare måste det finnas ett elastiskt nackband som kompletterar plösen i att fixera masken på fäktarens huvud så att den inte ramlar av. 

Nu har FIE specificerat kraven på detta nackband gällande fastsättning, hållfasthet, bredd och konstruktion av kardborreförslutningen med mera.

För äldre masker gäller att de måste lämnas in till tillverkaren och kompletteras med denna konstruktion för att fortsätta vara godkända. De flesta tillverkare och återförsäljare håller nu på att förbereda rutiner för uppgradering.

Reglerna börjar gälla från nästa säsong 2018-19. Dock tillämpas de redan denna säsong på världsmästerskapen för seniorer, juniorer och kadetter.

SvFF:s styrelse har på rekommendation av MRST-kommittén bestämt att regeln börjar gälla på svenska tävlingar samtidigt, dvs från säsongen 2018-19, då detta är en väsentlig säkerhetsfråga.

Regeln omfattar alla klasser där FIE-märkta masker är obligatoriska (klassen Ungdom och äldre). I dagsläget har inget beslut tagits om eventuell förändringar i de klasser som har masker med säkerhetsklassning CE1 som krav.

Den fullständiga regeln (på engelska) återfinns nedan i pdf-format.

Frågor måste ställas till återförsäljare och tillverkare.

Leon Paul har en bra FAQ angående de nya reglerna.

Bröstskydd (gäller florett)

Sedan tidigare har det funnits ett problem att bröstskyddens hårda yta ibland är orsak till att tydliga stötar inte markeras, främst på florett. Detta gäller i synnerhet på florett där kontakttiden (ungefär: den tid som spetsen behöver vara intryckt för att lampan ska lysa) är längre.

Nu har det kommit bröstskydd i nytt material som kommer att lösa problemet och dessa kommer att bli obligatoriska så att bröstskydd av äldre modell inte längre är tillåtna på florett.

Denna regel träder i kraft i internationell fäktning från och med kadett- och junior-VM i Verona i början av april.

Med tanke på att detta inte är en fråga om säkerhet har styrelsen beslutat att denna regel inte börjar gälla på svenska tävlingar förrän från och med  säsongen 2019-20. 

Detta undantag framgår av Tävlingsbestämmelserna M.2.5 som fastställts 18 december. Läs dem här