OS-plats på spel i Budapest

Budapest Grand Prix är den sista tävlingen som ingår i kvalperioden till OS i Rio på dam- och herrvärja. Lagkvalet är redan klart och nu handlar det om de fåtaliga individuella platserna. Två fäktare från Europa kan kvalificera sig via sin världsranking och på damvärja kan Emma Samuelsson bli en av dem.

Före Emma i det individuella kvalet ligger två fäktare, de två senaste åren världsmästare Rosella Fiamingo och Ungerns bästa fäktare Emese Szasz. Avståndet upp till Fiamingo är ointagligt men mot Szasz har Emma ödet i egna händer.

Det som gäller är att Emma som sämst måste bli bland de 16 bästa. Emma behöver också hålla sig en omgång framför Szasz. Om Szasz också går till 16-tablån måste alltså Emma ta sig en omgång längre, alltså till kvartsfinal. Om de båda möts i finalen måste Emma vinna. Förlorar Emma i 64- eller 32-tablån går Szasz före även om hon också förlorar sin första match. 

För Britta Heidemann från Tyskland är möjligheten att kvala minimal. För henne gäller att hon behöver vinna tävlingen samtidigt som Emma och Szas åker ut direkt. I övrigt finns det inga fäktare med ens teoretisk möjlighet att kvala. 

De fäktare som kommer från länder som kvalat i lag kan inte komma med i det individuella kvalet. Från Europa har Rumänien, Ryssland, Estland, Ukraina och Frankrike kvalificerat sig till OS så fäktare från dessa länder räknas bort i det individuella OS-kvalet. Bara en fäktare från varje land kan kvala individuellt gör att italienskan Mara Navarria också räknas bort eftersom Fiamingo är klar.

Efter Budapest finns det en chans kvar att säkra en OS-plats. Den 17 april i Prag avgörs den så kallade zonkvaltävlingen där segraren får en plats i OS. Här deltar fäktare från de länder i Europa som inte har någon kvalad på det aktuella vapnet.

Inför Budapest har Emma förberett sig genom träning i Estland och hon deltog även i satellit-VC i Sofia förra helgen som ”uppmjukning”. Förutom Emma deltar från Sverige Sanne Gars, Sophie Haarlem och Emelie Mumm i Budapest. För dem börjar tävlingen med kvalomgångar under lördagen. Emma (och Szasz) går direkt in i 64-tablå.

Söndagens tävling på damsidan börjar 09.30 och kommer att vara möjlig att följa såväl genom resultatrapportering som videostreaming, se länkar på fencing.se kalendersida för Budapest GP.

Länk till den individuella världsrankingen