Snart dags för fäktning i European Games

Emma tävlar i damvärja tisdagen den 23 juni. Björne Väggö följer med som ledare.

Varje individuell tävling i Baku har 36 deltagare. Från lagkvalificeringen kommer 24 deltagare (sex lag  får delta i lagtävlingen och de fyra lagmedlemmarna får också ställa upp i den individuella tävlingen). Från den individuella världsrankingen kvalificerar sig de åtta högst rankade europeiska fäktarna från länder som saknar lag. Slutligen kvalade fyra fäktare in via en särskild kvaltävling i Budapest i december förra året.

Länk till fäkttävlingarna under European Games i Baku

European Games 2015

Detta är de första Europeiska spelen (European Games) som ordnas. Sedan tidigare finns till exempel Asian Games och Pan-American Games. 

Spelen startade i Baku den 12 juni och håller på till den 28 juni. Fäkttävlingarna äger rum den 23-27 juni i arenan Crystal Hall i Baku. 

Så här bor Sverige

Den totala svenska truppen består av 74 aktiva och 48 ledare. Med undantag för kanotisterna som har ett eget boende i närheten av kanotarenan så bor den svenska truppen i ES-byn i Baku tillsammans med cirka 6.000 andra aktiva från Europas alla länder. Byn ligger i nordvästra delen av Baku, på promenadavstånd till National Stadium där invigningsceremonin äger rum.

ES-Byn består av 13 nybyggda, permanenta byggnader med 8-13 våningar som efter spelen kommer bli till lägenheter med 6-8 bäddar.Här blir den svenska truppen inhyst i tvåbäddsrum som är relativt spartanskt möblerade, på samma sätt som på ett OS.

Hur många svenska ledare är på plats?

Av den 48 man stora ledarstyrkan är 35 av dessa direkt kopplade till en idrott i form av exempelvis tränare och förbundskaptener. SOK:s kansli på plats består av 10 personer under hela perioden varav fyra är läkare och sjukgymnaster och två är videocoacher. SOK:s truppchef och assisterande truppchef var först på plats, den 5 juni, för att kvittera ut nycklar till boendet, konfirmera den svenska truppen och så vidare.

-Det ska bli intressant att se vilken nivå tävlingarna kommer att hålla. För några av våra idrotter är det här viktiga tävlingar på väg mot OS i Rio, säger Peter Reinebo, Sveriges truppchef för Baku 2015.

För totalt 12 av 20 idrotter är tävlingarna i Baku 2015 på ett eller annat sätt involverat i OS-kvalificeringarna mot Rio 2016. 

Övriga informationsresurser om Baku 2015

Dagliga highlights sänds på Viasat 16

Live-stream på Baku:s officiella Youtube-kanal

SOK:s sidor om spelen i Baku

Baku 2015:s officiella hemsida

Facebook @SWEolympic
Twitter @SWEolympic
Instagram @SWEolympic