Stabil insats av det svenska laget

Kinka Barvestad, Johanna Bergdahl, Sanne Gars och Emma Samuelsson visade igen att mindre goda resultat i den individuella tävlingen inte utgör något hinder för en fullödig laginsats. Ingen svenska tog sig vidare till 64-tablån individuellt men laget kunde ändå demonstrera att man hör hemma i världstoppen. 

Genom segrar mot Turkiet 45-26 och Taiwan 45-22 kvalificerade sig svenskorna till en kvartsfinal mot Rumänien, rankade tvåa i världen med två fäktare topp tio individuellt. Svenskorna har visat att de även kan rubba  Rumänien men denna gång blev det förlust 37-45.

I tablå 5-8 var motståndarna Polen, som tidigare överraskande slagit ut Italien. Polen hade fyra fäktare i lördagens individuella 64-tablå men fick ändå ge sig mot Sverige 45-34.

I match om femteplatsen visade sig världsettan Kina vara en för svår motståndare, förlust 29-45. Sammantaget alltså en tävling där Sverige bara förlorade mot världens två bästa lag och en väldig uppryckning från femtondeplatsen på VM i Moskva i juli.

En slutlig sjätteplats innebär att laget samlar några ytterligare poäng och passerar Frankrike och Estland på den rullande världsrankingen, nästa gång rankingen uppdateras. Samtidigt har det svenska laget ett par framskjutna placeringar från förra säsongen att försvara i de två kommande tävlingarna, i Nanjing om tre veckor och i Barcelona i januari. Förra säsongen räknade man in en tredjeplats och en seger . Mycket tyder på att det kommer att bli en spännande fortsättning på detta OS-kval och att inget kommer att vara klart för svensk del förrän OS-kvalet i lag avslutas med tävlingen i Buenos Aires i mitten av februari.

Emma Samuelsson har forfarande ett bra utgångsläge för individuell kvalificering via världsrankingen med VM-silvret som grundplåt och få poäng att försvara från den senaste skadedrabbade säsongen. Men huvudspåret som gäller är fortsatt lagkvalificering som skulle ge tre individuella platser i den olympiska tävlingen. 

Läs mer om OS-kvalreglerna

Se världsrankingen damvärja lag