Svenskt guld i NM i sabel

NM i sabel hölls i Kristiansand 14-15 oktober i klasserna U15, U17, U20, seniorer, veteraner samt seniorer lag för herrar och damer. Utanför NM hölls även tävlingen Sabla göy för barn med klassen U13.

Under lördagen startade damer och herrar seniorer, där Sverige hade med en dam och två herrar. Bäst gick det för Hedda Cederlund från FFF som vann silver. I U17 damer fanns inte mindre än två svenskar på pallen, Matilda Björby Lövström (Umeå) vann silver och Mimmi Jonsson (Umeå) brons. Johan Eriksson (FFF) fäktade bra i herrar seniorer där han var en poäng från att slå ut en mycket skicklig ungersk fäktare i elimineringen.

I tävlingen Sabla göy för barn under 13 kämpade sig Csenge Kónya, trots ett skadat ben, till ett brons.

På söndagen fortsatte de svenska framgångarna i klassen U15 herrar. Sverige hade tre fäktare med som alla fäktade bättre och bättre under dagen, vilket till slut resulterade i en guldmedalj till Alexander Webb (LUGI) och brons till Victor Liedberg (LUGI). Leo Kronholm (LUGI) hade en kämpig inledning på sin kvartsfinal och låg under stort i pausen men tog sig samman på ett beundransvärt sett så att matchen slutade med förlust med enbart tre poäng. Johan Eriksson (FFF) deltog i veteranklassen och tog där silver.

Dagen avslutades med lagtävling. Hedda Cederlund (FFF) tog där brons i ett lag med fäktare från olika länder, även från utanför Norden, varför de inte fick NM-medalj men brons i tävlingen.

Allt som allt har det varit en mycket lyckad helg. Det var glädjande att se framgångar för svenskar från olika klubbar och att alla deltagarna agerade som en homogen grupp. Stort tack till arrangerande Kristiansand Fekteklubb som genomfört en mycket lyckad och trevlig tävling.