En av svensk fäktnings stora har gått ur tiden.

Per (Pelle) Sundberg avled efter en tids sjukdom söndagen den 3 maj, fem dagar innan han skulle ha fyllt 66 år. 

Pelle började fäkta 1958 på Malmö Fäktklubb av 1919. Han debuterade som 15-åring i seniorlandslaget på florett vid de Baltiska minnesspelen i Malmö 1964 och blev svensk mästare både på florett (1969) och värja (1971). Vid de olympiska spelen i München 1972 var han en av deltagarna. Pelle blev också svensk lagmästare vid ett antal tillfällen för både MF19 och Lugi, med bland andra Rolf Edling, Orvar Jönsson, Lennart Rohlin och Ulf Nyström som lagkamrater.

Pelle flyttade från Skåne till Göteborg och GFK 1973 i samband med sin anställning hos Pappersgruppen. Denna anställning förde ett smeknamn med sig – i goda vänners lag kallades han ofta “Papperspelle”. Han blev genast en mycket välkommen lagkamrat i GFK tillsammans med Benny Bergh, Mats Allers, Ola Harström, Magnus Bonander, Ulf Nannmark, Jonas Väggö och Björne Väggö för att nämna några. 

Pelle, en briljant tekniker och kämpe på pisten, var eftertänksam, klok och hade samtidigt  alltid nära till skratt. Vi minns hur han, efter en missad stöt, på ett karakteristiskt sätt på väg tillbaka gjorde parader med fingret i luften och liksom talade med sig själv ”det här hände och då ska jag göra så här”. För de yngre fäktarna i föreningen blev Pelle en fast punkt i tillvaron och han gav under många år lektioner till de bästa fäktare  i Göteborg.

Svensk lagmästare blev Pelle också med GFK, på florett 1975 och på värja 1976. Särskilt värjsegern 1976 var en stor seger för GFK då Djurgården, med alla världsmästare och olympiska mästare i laget, besegrades i finalen. 

Pelle Sundberg var en stor idrottsman och en gentleman såväl på som utanför pisten. Efter sin aktiva karriär engagerade han sig som styrelseledamot i SvFF, ordförande i TU (tävlingsutskottet) och klubbordförande i MF19.

Pelle stannade 22 år i Göteborg och återvände till Skåne 1995. Som den drivna föreningsmänniska han var blev han också ordförande i Söderslätts Golfklubb i Skåne

Svensk fäktning har mist en stor fäktare och ledare.

Orvar Jönsson och Björne Väggö


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?